In ons nieuwe huis wilde ik graag onze deuren en kozijnen binnen zwart verven. Het geeft zo’n andere uitstraling! Ik heb inmiddels al aardig wat geverfd in mijn leven, maar dit wilde niet echt lukken. De verf pakte niet en op de deuren bleef je de aanzetten zien. Ik vertel je hoe het mij (als amateur) uiteindelijk toch is gelukt en waar jij op moet letten als je dit ook wilt gaan doen.

Welke zwarte lak?

Ik heb verschillende soorten zwarte lak geprobeerd. Welke zwarte lak is het beste? Ik probeerde Flexa Mooi Makkelijk voor deuren en kozijnen (zijdeglans zwart), lak van Action (mat zwart) en Histor Perfect Finish houtlak (zijdeglans zwart). Afhankelijk van de uitstraling die je wilt (mat of zijdeglans) kan ik je de lak van Action én Histor aanraden. Op mat zwarte lak zie je wel meer oneffenheden (ook na het schoonmaken). En de lak van Histor is iets stootvaster. De lak van Flexa vond ik echt vreselijk, het leek wel alsof hij wegliep en hechtte totaal niet aan de ondergrond. Geen aanrader wat mij betreft.

Uiteraard heb ik de ondergrond eerst goed ontvet, opgeschuurd en gestoft.

Grondverf

Brengt me bij mijn volgende tip: grondverf. Ik dacht dat ik die niet nodig zou hebben, omdat alles hier al geverfd was. Maar met die gevolgen moet ik nu leven, want niet op alle oppervlakken is de verf goed gehecht (ik hoop nog steeds op een wonder). Gebruik dus grondverf voordat je gaat lakken. Bij voorkeur een grijze, daar dekt je zwarte verf beter op dan witte grondverf. Grondverf is meestal ook goedkoper, dus bespaar je geld omdat je minder lak nodig hebt.

Deuren zwart verven

Ik koos voor watergedragen verf, omdat dat sneller droogt, minder stinkt en niet of nauwelijks verkleurt. Nadeel hiervan is dat een gladde deur lakken daardoor een grotere uitdaging wordt, omdat de verwerkingstijd een stuk korter is. Ik heb echt het hele internet afgespit en verschillende manieren/technieken gebruikt, maar bleef de aanzetten en strepen van de roller zien.

Ik probeerde Floetrol, wat de open tijd van de verf verlengt waardoor het dus minder snel droogt. Maar dat verdunt de verf uiteindelijk alleen maar en daardoor kwamen alle schuurstrepen er doorheen. Ook geen aanrader dus.

Gebruik een grotere roller

In dit filmpje van Sigma, wat ik als tip doorgestuurd kreeg van Histor, zag ik dat de schilder een grotere roller gebruikte. Ik wist niet eens dat die bestonden joh!? Dus hup, Lynn weer naar de Hornbach. Ik vond daar deze vriend:

de genoemde grote lakroller van Hornbach in een winkelmandje

En dan nu hoe ik mijn deuren strak in de lak kreeg. De verf van boven naar beneden opzetten, goed uitrollen. De volgende baan begin je niet naast de vorige baan, maar overlappend met de vorige baan (nat-in-nat noemen ze dat) voor een streeploos resultaat. Omdat je een grote roller hebt, kun je sneller werken. Als je klaar bent nog 1 keer na rollen zodat je overal dezelfde structuur hebt en geen druipers krijgt.

strak gelakte zwarte deurHier zie je ook meteen het verschil tussen de zijdeglans verf van Histor en mat zwarte verf van Action.

Kostte wel € 15 euro, die mega lakroller. Wat me ook meteen bij mijn laatste tip brengt: als je de roller vaker nodig hebt en je je niet scheel wilt kopen aan rollers, kun je hem bewaren in een plastic zak die je goed dicht wikkelt. De verf droogt dan niet en je roller blijft bruikbaar.

Ik doe trouwens ook altijd een plastic zak om mijn verfbak heen (ja ik ben op de hoogte van de speciale inzetbakjes maar dit heb ik altijd in huis dus werkt makkelijker). Nooit meer verfbakjes schoonmaken.

Deuren en kozijnen zwart verven: het resultaat

zwarte kozijnen met een dichte zwart gelakte deur en een zwarte deur met glas

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Wil jij ook je kozijnen en deuren zwart gaan verven of heb je juist nog tips hierbij? Deel het in een reactie!

Ook interessant:
Review: hoe bevalt onze PU gietvloer?
DIY: Betonlook muurverf aanbrengen