Wat ik dus echt een doorn in het oog vind is een radiator. Je hebt tegenwoordig wel designradiatoren of gewoon mooie strakke witte, maar daar zijn wij met ons huis uit 1956 niet mee gezegend, dus gingen we aan de slag met een DIY radiator ombouw!

Radiator ombouw? kunnen we zelf ook maken joh!

In de bouwmarkt heb je van die mooie kant-en-klare radiator ombouwen, maar die dingen zijn best duur! Voor een kleintje in de gang kwamen wij al over de 100 euro uit (als het niet meer was). Gelukkig is Sven mega handig: ‘kunnen we zelf ook joh!’, zei hij. En deze DIY pakte zo goed uit dat ik hem met je moet delen. We hebben er inmiddels al 2 staan en deze hebben ons tussen de 15 en 30 euro gekost! Je moet wel een klein beetje handig zijn, dus als je dat niet bent kijk je man/vriend/vader even lief aan.

Wat heb je nodig voor een DIY radiator ombouw?

  • Meetlint
  • Accutol
  • MDF plaat
  • Houten balkje (3×3 cm)
  • Houtvuller of plamuur en een plamuurmes
  • Schroeven
  • Optioneel: een frees voor het maken van sleuven

Stap 1: opmeten

Om te beginnen moet je weten hoe groot de ombouw moet worden. Neem voor de breedte een cm of 5 aan beide kanten extra zodat hij er mooi overheen valt. Zorg dat de voorkant van de ombouw minimaal 3 cm van je radiator af komt te staan.*  De ombouw in de woonkamer moest 82 cm hoog worden. We hebben gekozen voor 4 planken van 16 cm. Tussen iedere plank zit 2,5 cm ruimte en aan de boven en onderkant hebben we wat meer ruimte overgelaten (kan ik er nog met de stofzuiger tussen, jeeh!). De maten kun je lekker zelf bepalen, wat jij mooi vind!

Tip: de dwarsliggende planken voor de voorkant schroef je aan de binnenkant vast, die moeten dus langer zijn dan je uiteindelijk ziet. Houd hier ook rekening mee bij het bepalen van de afstand tussen radiator en ombouw. 

*Reken bij de diepte van het bovenblad nog één keer de dikte van je plank erbij. De voorkant monteer je namelijk op de zijkant en daardoor wordt hij dieper.

stap 2: zagen

Als je alle maten op papier hebt staan is het tijd om naar de bouwmarkt te gaan. Wij kozen voor MDF 15 mm. Je kunt ook dikker MDF kiezen als je er bijvoorbeeld op wilt gaan zitten of gewoon meer stevigheid wil. Voor ons was dit prima. Je kunt alle plankjes natuurlijk zelf zagen, maar je kunt het ook laten doen in de bouwmarkt. Wij lieten het lekker zagen bij de Hornbach, die hebben zo’n mega zaag staan waardoor alles perfect recht en op maat is. Kost niets extra volgens mij! Daarvoor ga je zelf toch niet staan zwoegen? + het past gewoon in je auto!

Stap 3: radiator ombouw in elkaar schroeven

Nu heb je een soort bouwpakket. Pak je schroeven en je accutol erbij en dan kun je hem in elkaar zetten. Check even of je schroeven niet te lang zijn, want wij hebben nu een gat in de vloer, haha!

Zet eerst ze zijkanten aan elkaar met het balkje en schroef dan de bovenkant erop. Dit maakt het makkelijker om de planken voor de voorkant erop te zetten.

radiatorombouw die in elkaar geschroefd wordt frame radiatorombouw

Meet even uit hoeveel cm je aan de onder- en bovenkant over wil houden en schroef dan de planken voor de voorkant erop aan de binnenkant. Sven heeft een blokje van 2,5 cm gebruikt om de afstand tussen de planken te bepalen en om de planken recht op elkaar te laten vallen.

binnenkant bevestiging radiatorombouw

En daar is je ombouw!

radiatorombouw in elkaar gezet, ongeverfd

Stap 4: radiator ombouw afwerken

Het stoort niet iedereen, maar Sven wel: de schroeven moesten weggewerkt worden. Dat deed hij met plamuur (wel iets dieper schroeven dus zodat je geen bobbels krijgt).

Voor optimale warmte circulatie kun je aan de bovenkant ook nog openingen maken. Sven heeft toevallig een frees waarmee je mooie sleuven kunt maken, maar ik begrijp dat niet iedereen die heeft. In de bouwmarkt verkopen ze ook speciale roosters. Je maakt dan een (minder mooi) gat en kunt hem daarmee afwerken (na het verven).

Stap 5: Verven!

De eerste, dubbele ombouw in de woonkamer hebben we wit geverfd. Maar de randjes van het MDF zuigen nogal veel verf op, waardoor we ze 5 keer over moesten doen. Er is speciale grondverf voor MDF en die kan ik je aanraden want 5x randjes verven wil je echt niet. De tweede ombouw voor in de gang hebben we in dezelfde kleur als de lambrisering geverfd.

resultaat diy radiatorombouw in het wit in de woonkamer

resultaat diy radiatorombouw in het zwart resultaat diy radiatorombouw in het zwart resultaat diy radiatorombouw in het zwart

En toen waren die lelijke radiatoren weggewerkt! En dat voor een paar tientjes. Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd en dat ik je heb geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met een diy radiator ombouw. Als je nog een vraag hebt kun je die uiteraard aan mij stellen in een reactie.

Enne, tag je me even op Instagram als je er ook eentje hebt gemaakt?

Succes!