We hadden nog een paar platen underlayment over van onze overkapping in de tuin en besloten er een schoenenkist en kattenbak ombouw van te maken. Ik laat je zien hoe wij het hebben aangepakt zodat jij ook zelf aan de slag kunt met een schoenenkist of kattenbak ombouw van underlayment!

Wij hadden het underlayment nog over en vinden het gewoon heel mooi. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kist met ander materiaal te maken, zoals mdf, en het dan verven in een kleur naar keuze. Deze mooie ombouw heb je gemaakt voor minder dan € 50 (afhankelijk van je afmetingen natuurlijk).

Wat heb je nodig?

  • Underlayment: bij de Hornbach kun je platen van 18 mm kopen voor € 29,50. Ik denk dat wij in totaal 1 plaat gebruikt hebben, maar het hangt helemaal af van je afmetingen.
    Tip: laat de plaat meteen op maat zagen (en vraag of ze eerst de tong & groef eraf halen) bij de Hornbach, scheelt je een hoop gedoe.
  • Schroeven en houtlijm: formaat van je schroeven zijn afhankelijk van de dikte van je hout natuurlijk. Maar die heb je vaak wel in huis. Wij hebben ze meestal gewoon van de Action.
  • Scharnieren: (1,85 per stuk). Wij hebben er 6 gebruikt voor 3 kleppen.
  • Decoupeerzaag: als je je kattenbak erin verwerkt.
  • Schuurmachine: met natuurlijk papier (korrel 400).
  • Blanke lak: optioneel. heb ik gedaan zodat het niet zo snel verkleurt en je het makkelijker kunt afstoffen.

Zo maak je zelf een schoenenkist en kattenbakombouw van underlayment

Stap 1: maak je ontwerp. Wij hebben de kist op maat gemaakt van het muurtje in onze gang. Maar je kunt het natuurlijk helemaal zelf bepalen. Op de foto hieronder zie je de tekening die sven maakte voor onze kist.

tekening met afmetingen van de diy schoenenkist en kattenbak ombouw

De bodem hebben wij ertussen laten vallen. De deksel hebben we later opgemeten omdat we met de hand hebben gezaagd en je dan vaak anders uitkomt.

Stap 2: zagen en schroeven. Zagen heb je als het goed is al laten doen in de bouwmarkt, maar anders moet je de platen natuurlijk nog even op maat zagen. Daarna kun je alle onderdelen in elkaar gaan schroeven. Voor extra stevigheid kun je er ook nog houtlijm tussen doen. Wij kozen ervoor om de kist vanbinnen in 3 delen te maken. Allebei een eigen vak voor onze schoenen en 1 vak voor de kattenbak. We hebben geprobeerd om aan de voorkant zo min mogelijk schroeven zichtbaar te maken, zodat we niet hoefden te plamuren.

Tip: wij hebben elk vak ook een eigen klep gegeven. Vooral heel handig met de kattenbak en zodat je hem niet iedere keer helemaal leeg hoeft te halen (er gaan ongetwijfeld spullen op komen te staan) om je schoenen te pakken.

vordering DIY schoenenkist en kattenbak ombouw

Stap 3: het gat voor de kat. Zoek een rond voorwerp die overeenkomt met de grootte van de huidige ingang van de kattenbak (bloempot schotel bijvoorbeeld). Teken af, maak een gat in het midden om te kunnen beginnen met zagen en zaag het gat rondom uit met de decoupeerzaag.

uitsparing aan het zagen voor de kat

Stap 4: schuren en lakken. Nu is je ombouw klaar en kun je hem goed gaan schuren. Dit wil je echt even goed doen, want anders ben je niet blij als je er straks op gaat zitten (splinters in je bil). Daarna kun je hem afwerken met blanke lak. Ik vond 1 laag voldoende.
Tip: hij wordt ietsje donker door de blanke lak, je kunt er een klein beetje witte lak doorheen mengen zodat dat niet gebeurt.

uitsparing voor de kat aan de zijkant

Klaar! Nu kun je hem gaan inrichten. Wij hadden een beetje een lastige breedtemaat voor de kattenbak. De kist is vrij smal dus bijna geen enkele bak paste erin. Toen hebben we ervoor gekozen om de onderkant van onze huidige kattenbak van de Action erin te proppen (letterijk, want deze is gelukkig wat flexibeler en paste er daardoor precies in). Aan de binnenkant van het vak was nog wat ruimte over dus hebben we een schroefje opgehangen voor de schep.

DIY kattenbak ombouw resultaat Resultaat van de DIY kattenbak ombouw

Om de stankvragen vast te beantwoorden: ja, je ruikt de kattenbak wel sneller nu er geen klep meer voor zit. Een voordeel voor ons is dat Bud door zijn allergieën geen nat voer eet en dus ook minder stinkt. Regelmatig leegscheppen en schoonmaken is hierbij wel noodzakelijk. Of je moet iets creatiefs bedenken om ervoor te maken/hangen.

Resultaat DIY schoenenkist resultaat van de DIY schoenenkist en kattenbak ombouw

Wat vind je van deze DIY schoenenkist en kattenbak ombouw? Ga je ermee aan de slag en/of heb je nog vragen? Laat het me weten in een reactie hieronder!