Wil je zelf je trap renoveren? In mijn verbouwblog lees je al dat wij heel veel zelf doen met deze verbouwing. Voornamelijk om kosten te besparen, want het is allemaal al zo duur. Toen ik op Instagram foto’s deelde van onze eiken traprenovatie, kreeg ik er veel vragen over: Is het moeilijk, wat kost het en hoe doe je het? In dit blog laat Sven zien hoe hij het deed.

Is het moeilijk?

Als je een beetje handig bent, dan is het heel goed te doen om zelf je trap te renoveren. Bij traprenovatie wordt het gebruik van een trapspin aangeraden, maar de ervaringen die we hierover hoorden waren niet zo positief. Dus Sven vond een andere, makkelijkere manier om het te doen (lees je zo meer over). Ik hoorde om mij heen dat je trap laten renoveren een paar duizend euro kost. Dan is het zeker de moeite waard om het zelf te gaan doen.

Wat kost het?

Wij kozen voor eiken overzettreden en stootborden van Hornbach. Ze hebben nog meer varianten van laminaat, die zijn iets goedkoper. Andere bouwmarkten verkopen dit ook, maar daar is het duurder. Ik weet dat de laminaat versies bij de Kwantum ook goed betaalbaar zijn.

Wij hebben 13 traptreden. Die van ons loopt in 2 bochten, daarom hadden we 7 stuks van 130 x 30 cm (€ 54,50) nodig en 6 stuks van 100 x 30 cm (€ 38,50). De stootborden zitten per 5 verpakt (€ 35,95) en je kunt bij deze kiezen of je de eiken kant of de witte kant wilt gebruiken. Wij gebruiken de eiken kant. Ook heb je een afwerklijst (€ 7,95) nodig voor de bovenste trapneus bij de vloer van de bovenverdieping.
Aan materiaal waren wij dus € 728,30 kwijt.

Verder heb je nog nodig: modeltape, montagekit (of 5), een (cirkel)zaag, potlood en rolmaat.

Zo doe je het: zelf je trap renoveren in 4 stappen

Stap 1: Plak de modeltape op de traptrede. Als je de juiste vorm rondom hebt, verstevig het model dan in het midden zodat hij zijn vorm behoudt.

model van de trede maken met modeltape modeltape op de trap

Stap 2: Haal de antislip strip uit de trede, plak de vorm op je overzettrede en teken af met een potlood. Let op dat de vorm gelijk zit met waar hij aan de onderkant stopt.

modeltape aftekenen op de eiken traptrede modeltape op de eiken traptrede modeltape op de traptrede

Stap 3: Uitzagen, passen en vastkitten

afgetekende deel uitzagen van de eiken traptrede eiken traptrede vastkitten

Let op: Als je ook voor deze eiken overzettreden kiest, moet je de antislip strip nog op maat snijden.

anti-slip strip op maat snijden van de eiken traptrede

Stap 4: Stootborden opmeten, zagen en vastkitten.

vastkitten van de stootbordenDe stootborden heeft Sven gewoon uitgemeten en niet met de modeltape gedaan, dat vond hij minder fijn werken.

Afwerking en tips

De zijkanten van de trap zijn (vooraf) zwart geverfd met Histor perfect finish houtlak (zijdeglans zwart). Zo lijkt het net alsof de antislip strips doorlopen.

De eiken treden zijn onbehandeld, dus als je niet wil dat ze er geleefd uit gaan zien, kun je ze het beste nog behandelen. Onze eettafel hebben we behandeld met Skylt lak in 3 lagen. Deze ga ik ook op de trap doen. Je ziet er niets van, maar vuil en vocht trekt er niet meer in en het is super slijtvast. Het wordt ook gebruikt voor houten vloeren. Tip van mij!

Het enige nadeel aan de traptreden: de onderkant van de oude tredes blijven zichtbaar als je omhoog kijkt. Waarschijnlijk niet iets waar je dagelijks naar aan het staren bent, want mij valt het al bijna niet meer op. Maar ik ben van plan om deze alsnog zwart te gaan verven. Wel iets om rekening mee te houden als je een hele opvallende trap gaat bedekken. Verf ze vooraf even zodat het achteraf niet meer opvalt.

Het resultaat

En zo kun je na 4 stappen ineens 13 stappen zetten op je nieuwe trap!

resultaat van de zelf gerenoveerde trap resultaat diy traprenovatie

Ik hoop dat jij na dit blog ook zelf aan de slag durft met je trap! Als je dat gaat doen, laat het dan even weten in een reactie of via Instagram. Wij (Sven en ik) zijn super benieuwd naar de resultaten!

En laat vooral weten wat je ervan vindt of als je vragen hebt in een reactie hieronder.

Veel succes!