Ga je verbouwen en wil je geld besparen? Hoe groot je budget ook is, uiteindelijk kom je toch tekort. Wij verbouwden ons volledige huis, inclusief energiebesparende maatregelen als zonnepanelen en isolatie, voor minder dan 50.000. Op basis van mijn ervaringen deel ik 3 tips om te besparen op je verbouwing.

50.000 euro klinkt als onwijs veel geld. Is het ook. Maar je volledige huis verbouwen heeft nogal wat voeten in de aarde. Er komen zo veel dingen bij kijken en de kosten lopen al snel hoog op. Een bak voor je sloopafval kost bijvoorbeeld al 400 euro en als je het hele huis leeg trekt kan ik je vertellen dat je het niet redt met 1.

Verder hebben wij een nieuwe pui met hr++ glas in ons huis laten zetten, zonnepanelen op het dak laten leggen, isoleren we het dak op zolder en laten we dit jaar de vloer in de kruipruimte isoleren. En dan heb je eigenlijk alleen nog maar dingen die je niet ziet.

Meer lezen over onze verbouwing? Lees dan mijn verbouwblog.

Ik geef vast een eerste tip om geld te besparen op je verbouwing: houd minstens 10% van je budget open voor onvoorziene kosten. Want tijdens je verbouwing loopt je tegen hele simpele dingetjes (zoals bijvoorbeeld stopcontacten, schroeven of deurbeslag) aan die bij elkaar ook meer geld kosten dan je denkt. Daarnaast kan er ook nog wel eens wat tegenzitten of kapot gaan.

Tip 1: doe zo veel mogelijk zelf om geld te besparen

Zelluf doen! Misschien een inkoppertje, maar hier kun je echt onwijs veel mee besparen. Voor de manuren betaal je vaak het meeste. Natuurlijk kun je niet alles zelf doen, hebben wij ook niet gedaan hoor. Stucen en een gietvloer leggen vonden wij bijvoorbeeld wel echt iets voor een professional. Maar slopen, verven, behangen en een laminaatvloer leggen zijn dingen die je makkelijk zelf zou kunnen doen. Als je een beetje handig bent is het bijvoorbeeld ook heel goed te doen om zelf je keuken te plaatsen of je trap te renoveren.

Er is overal wel een tutorial of DIY van te vinden en je kunt echt meer dan je denkt. Probeer het gewoon! En vraag hulp van familie en vrienden, is ook meteen een stuk gezelliger.

Met zelf doen doel ik ook op zelf plannen. Hierdoor kun je wel iets minder strak op elkaar werken, maar een tussenpersoon (zoals een aannemer) kost ook geld. Hieronder deel ik tips hoe je aan vaklui komt.

Tip 2: vergelijk goed de prijzen

Het kost je wat extra tijd, maar loont echt om prijzen (online) te vergelijken. Bij bouwmateriaal kun je bijvoorbeeld checken welke bouwmarkt goedkoper is (in mijn ervaring is dat 9/10 keer de Hornbach). Of koop al bepaalde dingen in wanneer er kortingen zijn. Karwei en Gamma hebben regelmatig tot 30% korting op vloeren, verf etc.. I love kortings!

Als het gaat om uitbesteden loont het ook echt om meerdere offertes op te vragen voor je klus en goed te vergelijken. Je krijgt dan ook meteen een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is en wat (en wie) het beste bij je past. Dikke tip van ons is om naast Google ook gebruik te maken van Werkspot. Je kunt hier ook kleine klusjes uploaden (met foto’s en uitleg) en daarop kunnen vaklui reageren met hun prijs. Je bereikt hier vaak kleinere bedrijven en ZZP’ers (die meestal ook goedkoper zijn).

Tip 3: stel prioriteiten in je verbouwing

Maak van te voren een overzicht van alles wat er moet gebeuren. Bepaal dan wat voor jou het allerbelangrijkste is en waar je géén geld op wilt besparen bij je verbouwing. Bij ons was dit bijvoorbeeld een Quooker, keramische tuintegels, de gietvloer en ons wastafelmeubel.

Dan geldt voor mij nog steeds de regel om goed te vergelijken hoor, want we kregen offertes voor de gietvloer met een verschil van 4000 euro. Maar je kunt voor veel dingen die je minder belangrijk vindt betaalbare alternatieven vinden. Zo vond ik het bijvoorbeeld minder belangrijk om de gietvloer ook boven te nemen, dus hebben we daar voor betonlook laminaat gekozen. En in plaats van een composiet aanrechtblad, kozen we voor een laminaat aanrechtblad. We hebben ook binnendeuren hergebruikt. Goed schuren en verven en ze zijn weer als nieuw!

Succes met besparen op je verbouwing!

Ik kan nog wel eindeloos doorgaan met vertellen merk ik. Maar ik hoop dat ik je hiermee een klein beetje heb kunnen helpen om geld te besparen op je verbouwing.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips. Laat me vooral even weten in een reactie wat je van dit blog vindt, of je nog vragen hebt of wat jouw tip is om te besparen op je verbouwing!