Wat is mijn ervaring met een PU gietvloer? Ondanks de vele gemengde reacties die we erover hoorden, besloten we voor een PU gietvloer te gaan op onze benedenverdieping en badkamer. Is een gietvloer zo besmettelijk en krasgevoelig als ze zeggen? Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. We wonen hier nu bijna een half jaar en ik ga je er alles over vertellen en mijn eerlijke, ongezouten mening en ervaring delen.

Waarom een PU gietvloer?

We wisten vrij snel dat we voor een PU (polyurethaan) gietvloer wilden gaan. Theoretisch wil ik er niet te diep op ingaan want daar heb ik geen verstand van, maar dit leek ons de beste keuze. In vergelijking met andere soorten vloeren is de PU gietvloer wat elastischer en dus minder scheurgevoelig en verkleurt weinig tot niet.

Ook is de PU gietvloer geschikt voor vochtige ruimtes dus konden we deze ook in de badkamer nemen. Op de muren in de badkamer kozen we voor Base-Beton. Dat is een kant en klare betonstuc. Het is een soort beton-ciré, maar helemaal waterdicht en dus heel goed geschikt voor de badkamer (dit kan overigens ook op de vloer kwamen we later achter).

Wat kost een PU gietvloer?

We hebben een paar bedrijven benaderd en de prijzen liepen enorm uiteen. We zijn uiteindelijk beland bij COAT-it en hebben gekozen voor een gietvloer van EPI in een effen lichtgrijze kleur: Vagabond.

Het egaliseren kostte ons iets van € 25 per m2. Voor de PU gietvloer hebben we zo’n € 75 per m2 betaald (je betaalt minder als je meer m2 afneemt). Volgens mij komt hier nog wel btw bij. De exacte uiteindelijke kosten kon ik niet precies terugzien omdat we meer dingen tegelijk hebben laten doen.

Mijn ervaring: de voordelen van een PU gietvloer

Wat wij tot nu toe heel fijn vinden aan deze vloer:

 1. De uitstraling: dit is natuurlijk de voornaamste reden dat we voor deze vloer kozen. Het is gewoon heel mooi!
 2. Hygiënisch: je hebt geen naden of voegen zoals bij tegels dus in die zin is het veel hygiënischer omdat je alles goed schoon kunt houden. Het meeste vuil hecht ook niet aan de vloer.
 3. Comfortabel: op 2 manieren. Enerzijds omdat deze vloer de vloerverwarming heel goed geleidt (echt je wil zeesterren hierop als hij aan staat!). En anderzijds omdat de vloer echt lekker aan je voeten voelt. Hij is een soort van zacht door de elastische laag en ook lekker glad (niet het soort glad waardoor je uitglijdt).
 4. Praktisch: bij deze vloer heb je geen drempels of plinten nodig. Alles is lekker strak afgewerkt en hetzelfde. Wij hebben hem overigens rondom wel af laten kitten omdat we dat mooi vonden.
 5. Elastisch: In de betonnen ondervloer zitten een stuk of 5 ‘scheuren’ die doorlopen over de muren. Bij de hardere gietvloeren heb je kans dat deze weer meescheuren in je nieuwe vloer. Maar doordat de PU vloer elastisch is, scheuren ze niet door. Je ziet ze overigens wel, vooral als de vloerverwarming aan staat. Maar het valt niet heel erg op.

Update 12 juli 2023: in zeker 2 van bovengenoemde ‘scheure’n zijn inmiddels ook door de gietvloer zelf gescheurd.

ader in de gietvloer

Zo zie je de scheur die in onze betonnen ondervloer zit goed.

gietvloer aanzicht vanaf de gang naar de pui

Overzichtsfoto waarbij je eigenlijk een beetje moet zoeken naar die ‘scheur’.

Mijn ervaring: de nadelen van een PU gietvloer

Er zijn natuurlik ook een aantal nadelen aan deze vloer. Voor sommige nadelen heb ik zelf al wat oplossingen gevonden die ik toelicht in de tips eronder.

 1. De prijs: € 75 per m2 is een flinke investering. Nou is het natuurlijk wel zo dat als je bijvoorbeeld een pvc of tegelvloer laat leggen, je uiteindelijk wel hetzelfde betaalt. De prijs is voor zowel het materiaal als de mankracht. Maar een andere vloer zouden wij zelf leggen, dus in dat geval is het wel een flink prijsverschil.
 2. Schoonmaken: omdat het een lichte en egale vloer is zie je alles erop. Ik stofzuig dagelijks en omdat wij een kat hebben moet ik het ook wekelijks dweilen. Voorheen sloeg ik dat af en toe heel graag over, maar dat kan niet meer nu. Ik moet zeggen dat ik hier nu wel aan gewend ben en het niet als een belemmering voelt. Juist ook wel fijn om te weten dat je vloer structureel schoon is haha. Met schoonmaken kan het even zoeken zijn naar de juiste producten en manier. Ik vertel je er meer over bij de tips verderop in deze blog.
 3. Besmettelijk: Hiermee bedoel ik dat sommige plekken die erop zijn gekomen er amper of niet meer uit gaan. Je moet bijvoorbeeld voorzichtig zijn met zwarte schoenzolen of andere dingen die kunnen afgeven en niet te lang wachten met weghalen. Ik heb een paar vage plekken/vegen in de vloer die ik niet helemaal meer weg krijg. In het grote geheel valt dit overigens niet op.
 4. Krasgevoelig: Deze vloer wel gevoeliger voor krassen dan een gemiddelde harde vloer. Als de kat zijn nagel erlangs haalt, dan heb je een kras. We hebben onder al onze meubels extra viltjes gedaan en onze eetkamerstoelen hebben speciale antikras doppen. Maar ik heb ook al een paar keer iets van glas laten vallen (een volle pot pindakaas bijvoorbeeld) en daar zie je dan weer niets van omdat de vloer een beetje elastisch is.

 

kras in de gietvloer

Hier zie je een kras die onze kat op de vloer heeft gemaakt.

zwarte streep op de gietvloer

Hier zie je een zwarte streep die waarschijnlijk door een stoelpoot is veroorzaakt waar de dop niet helemaal goed zat. Je krijgt dit niet 100% meer weg.

gietvloer aanzicht vanaf de pui naar de keuken

In het geheel valt het gelukkig niet op.

Tips als je voor een PU gietvloer kiest

Ik heb door mijn ervaring zelf al het een en ander uitgevogeld om deze gietvloer goed te kunnen onderhouden. Kies je ook voor zo’n vloer? Dan wil ik je dit meegeven:

 1. Doe extra viltjes onder je meubels: hiermee voorkom je dat zwarte pootjes of scherpe delen je vloer beschadigen. Op onze eetkamerstoelen hebben we speciale doppen van ScratchNoMoregedaan. Deze zijn echt top, je kunt schuiven wat je wilt en je vloer blijft onaangetast.
 2. Koop een goede stofzuiger: zelf heb ik een draadloze Dyson V11. Beste aankoop ooit kan ik je zeggen, vooral met deze vloer. Je pakt deze veel sneller om even te stofzuigen en daardoor blijft het onderhoud ook goed te doen. Nou snap ik dat niet iedereen zo veel geld kan of wil uitgeven aan een stofzuiger hoor. Maar er zijn genoeg alternatieven.
  Tip: je kunt er ook voor kiezen om een swiffer te gebruiken om snel even je vloer stofvrij te maken.
 3. Dweil met koud/lauw water: én kies voor een microvezel dweil. Op deze manier droogt het streeploos op!
 4. Gebruik een goede reiniger: wij kregen er speciaal spul bij. Maar ik moet zeggen dat ik ook gewoon allesreiniger goed werkt hier. Om te ontkalken (heb ik tot nu toe niet nodig gehad) kreeg ik het advies om azijn de verdunnen met water. Voor gekke strepen en plekken gebruik ik soms een witte gum (niet te enthousiast te werk gaan want dat blijf je zien).

Conclusie: mijn ervaring met een PU gietvloer

Iedere vloer heeft zo zijn voor- en nadelen en elke vloer krijgt uiteindelijk lelijke plekken en dergelijke. Bij deze egale gietvloer zie je dat natuurlijk net iets meer dan op een andere vloer. Als je mij vraagt of ik deze vloer nog een keer zou kiezen zou ik denk ik nee zeggen. Dat heeft vooral te maken met de prijs van de vloer en de nadelen die het naar mijn mening wat uit verhouding trekken. Maar, we hebben ons hier van te voren ook goed in verdiept. Toen hebben we er, ondanks de nadelen, toch ook voor gekozen.

Ik wil je vooral als allerlaatste tip meegeven dat, als je voor een egale gietvloer kiest, je het ook een beetje los moet laten dat er hier en daar plekken ontstaan. Het blijft immers een vloer en die is er om te gebruiken. Dit is wel een van de dingen die ik zelf heel lastig vond om te accepteren met mijn perfectionisme. Maar nu kan ik dat wel meer loslaten en ook gewoon blij zijn met de vloer omdat hij er zo mooi uit ziet!

Laat je me weten in een reactie of je iets hebt gehad aan deze blog?