Hij is eindelijk helemaal klaar: onze tropische tuin. Het tuinontwerp zelf bedacht en zelf aangelegd. Onwijs trots ben ik op het resultaat. Vakantie in eigen tuin: zo voelt het. Ik deel alle ins en outs van onze tropische tuin met jullie. Benieuwd of op zoek naar tuin inspiratie voor een tropische tuin of wil je zelf je tuin ontwerpen of aanleggen? Lees dan even mee!
Toen we hier kwamen wonen stond de tuin vol met planten en bomen. Ik hou echt van groen, maar wel als het mooi strak is. In dit geval had de tuin gewoon echt een update nodig. We zijn begonnen met het leeghalen en hebben een aantal bomen weg laten halen. De appelboom mocht blijven.
Onze tuin is in totaal 16 meter lang en 4,5 meter breed. Tot het begin van de overkapping is het ongeveer 11 meter. Achter de overkapping loopt onze tuin af in een punt.
Tuinontwerp: zo is deze tropsiche tuin tot stand gekomen
Wat we zeker wisten is dat we tropische sfeer in de tuin wilden, een overkapping wilden plaatsen achterin de tuin en dat er aan het huis een terras moest komen. Ik deed tuin inspiratie op op Pinterest en gaandeweg kregen we steeds meer ideeën en is het een geheel geworden.
Terras: betontegels met keramische toplaag
Nadat alle bomen en struiken weg waren hebben we het terras als eerste gedaan. We kozen voor betonnen tegels met een Keramische toplaag van Excluton zodat deze langer meegaan en niet zo snel vies worden. Ik kan deze tegels zelfs dweilen als ik wil, ga ik wel lekker op.
Eerst hebben we overal kabels ingegraven om stroompunten te kunnen maken. De tegels hebben we wel laten leggen, Sven zag dat klusje niet zo zitten. We hadden ook wat tegels met lotusbloem, die waren in de eerste instantie om een looppad te maken, maar omdat we het terras toen eigenlijk nog iets te kort vonden hebben we deze als extra rij aangelegd aan het terras. Hij breekt nu heel mooi en voegt net een extraatje toe in de sfeer vind ik.
Schuttingen: nieuw geplaatst en bedekt met bamboeschermen
Aan de linkerkant van de tuin stond geen schutting. Hier hebben we een schutting van zweeds rabat (douglas hout) geplaatst en deze daarna zwart gebeitst met zwarte Tenco douglas beits. Dekte in 1 keer (gelukkig, want het was wel een ^&*! werkje omdat het hout vrij grof is). Het hout bestelden we bij een lokale houthandel omdat die het goedkoopste was.
Aan de andere kant stond al een schutting die er niet zo mooi meer uit zag, daar hebben we rollen bamboe aan vast gemaakt (met een dun boortje voorboren en vastzetten met rvs-schroeven). Deze rollen kochten wij met korting bij Gamma, maar je kunt ze ook bij BambooImport of Hornbach kopen. Bij BambooImport kocht ik ook een speciale Bamboo Protector zodat ze minder snel grijs worden.
Overkapping zelf maken: zo hebben wij dat gedaan
De overkapping is zelf ontworpen en gemaakt door Sven. We hebben zitten zoeken naar pakketten, maar je betaalt dan heel veel geld en dan weet je eigenlijk nog niet wat je krijgt. Prijzen vind ik vaak misleidend, je krijgt er geen wanden bij maar dat noemen ze dan ergens in de kleine lettertjes. Uiteindelijk hebben we dus de vorm en afmetingen bepaald (4 meter breed en 3 meter diep) en heeft Sven hem zelf samengesteld op Gadero.nl van douglashout. Het dak heeft een vriend van ons erop gelegd die dakdekker is. Uiteindelijk hebben we zo’n 200 euro mee kunnen besparen door hem zelf te ontwerpen. Op het plaatsen hebben we uiteraard een heleboel geld bespaard.
Hij groef eerst 6 betonpoeren in de grond, zodat de overkapping daarop kan rusten en je hem ook nog kunt verstellen als de grond verzakt. Dat ingraven was ook nog een dingetje, want door alle bomen en struiken die in de tuin gestaan hebben, liggen overal dikke wortels. Overal waar je je schep in zette, bleef je hangen. Na dagenlang graven en hakken met een hakbijl is het gelukt en hebben we een hoop grond los gekregen.
Op de grond hebben we steenschotten gelegd, die rusten op een aantal oude tegels zodat ze niet direct de grond raken. De visgraat schuifdeur hebben we zelf gemaakt van restjes douglashout van de wanden.
Tussenstuk: vlonderpad, grasveld en grind
Om te beginnen kochten we 2 grote plantenbakken op maat bij Waldo Plantenbakken. We wilden ze eerst zelf maken en dan wit stucen, maar qua prijs waren deze vergelijkbaar en het scheelde ons een hoop moeite. Leuk weetje: we wilden deze plantenbakken eigenlijk in een L plaatsen tegen het bamboe aan. Maar later bleken ze toch veel leuker aan het terras als een soort afscheiding.
Het grind dat wij hebben liggen is Carrara wit van Excluton, gekocht bij Hornbach met grindroostersen worteldoek eronder. Wij kozen voor de grootste van 40-60 mm.
Het vlonderpad is ook gemaakt van douglashout. Eerst hebben we de grond vlak gemaakt en daar tegels ingegraven waarop balken zijn komen te rusten. Daar tussen ligt nog worteldoek. Op de balken zijn de vlonderplanken geschroefd met rvs-schroeven.
Oude gras hebben we eruit gehaald, de grond vlak gemaakt met een wals, nieuwe aarde en graszoden erop gelegd zodat het weer een mooi strak grasveld werd.
Verlichting in de tuin: 12 volt
We kozen voor het 12volt systeem van Hornbach. Je hebt best veel keuze en dit was in vergelijking de goedkoopste. Wij hebben lampen aan de overkapping, spots in het vlonderpad, spots in de plantenbakken en een lamp aan de muur op het terras.
Het is bij elkaar vrij prijzig (ik geloof dat wij rond de 450 euro kwijt waren), maar maakt echt je tuin in de avond. Geloof me: dit wil je :). Hij gaat automatisch aan als het schemert en uit zodra het weer licht wordt.
Tuinmeubel inspiratie: dit hebben wij staan
Onze tuinmeubelen zijn echt overal en nergens vandaan. Ik doe overal inspiratie op voor de tuin en hou er echt van om dingen te combineren en koop het liefst niet alles bij dezelfde winkel.
Te beginnen met de eethoek: de stoelen zijn van Xenos. De eettafel maakte Sven zelf, maar we zijn eigenlijk op zoek naar een andere omdat de stoel armleuningen er niet lekker onder passen. De witte plantenbakken zijn dus van Waldo Plantenbakken en de witte bloempotten zijn van Kwantum.
Het bamboe palletbankje is van Leen Bakker.
Onder de overkapping staat een 3-zits buitenbank van Bryck. Daarbij staan 2 zitzakken van Extreme Lounging, gekocht bij FonQ in de kleur pastel grijs.
Tuin inspiratie: hier koop je goedkope tuinplanten
De planten uit onze tuin komen bij verschillende winkels vandaan. Soms vind je bij Intratuin planten voor een goede prijs, de palmboom hebben we bij Gamma gekocht (tijdelijke actie) en de bananenplanten (die zijn winterhard als je ze goed afdekt in de winter) hebben we gekocht bij Hornbach, Musa Basjoo heten ze. De rest van de planten hebben we bij Van der Spek Vers en Tuingekocht. Hele betaalbare buitenplanten daar! Zeker een tip om even te gaan kijken als je in de buurt van Zevenhuizen woont.
Kosten van onze tuinrenovatie
Het exacte bedrag weet ik niet, maar alles bij elkaar (dus ook meubels etc.) hebben we zo’n 8000 euro uitgegeven aan het renoveren van onze achtertuin. Een hoop geld, maar niet te vergelijken met wanneer je dit laat doen.
Wat vind jij van onze tropische tuin?
Hopelijk heb je wat tuin inspiratie opgedaan in onze tropische tuin. Of misschien wil je naar aanleiding hiervan zelf wel aan de slag met een nieuw tuinontwerp. Mocht je nog vragen hebben, laat het me gerust weten in een reactie. Sowieso erg leuk als je even laat weten in een reactie wat je ervan vindt!
Kun je wel wat hulp gebruiken met het creëren van de juiste sfeer in je tuin of huis? Dan denk ik ook graag met je mee in een interieuradvies.
PS op deze pagina staan een paar affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een kleine commissie krijg als jij iets koopt via deze link. Jij betaalt hier niets extra voor. Wil je mij hiermee steunen? Koop dan bijvoorbeeld iets via mijn linkje bij Xenos.