Als je mij volgt op Instagram, heb je de zwarte Ikea keuken vast wel eens voorbij zien komen. Ik krijg hier ontzettend veel vragen over. Tijd om deze vragen te beantwoorden en jullie alles over onze zwarte keuken te vertellen. De kosten, producten, afmetingen en meer: lees je mee?

De zoektocht naar een zwarte keuken

In ons vorige huis hadden we ook een zwarte keuken. Het beviel ons zo goed dat we dit in ons nieuwe huis weer wilden. We zijn bij verschillende keukenwinkels geweest en hebben veel prijzen met elkaar vergeleken. Uiteindelijk kwamen we toch uit op de Ikea keuken, het scheelde ons minstens € 1000,- in vergelijking met andere keukenwinkels.

Ikea Kungsbacka keuken

Onze keuken is zo’n 210 cm breed en 305 cm lang. We maakten eerst zelf een ontwerp in de Ikea keukenplanner. Omdat de keuken niet zo groot is, kozen we links tegen de muur voor hoge kasten waarin de koelkast en de ovens verwerkt konden worden, zodat de keuken verder laag kon blijven en we veel werkblad overhielden. vervolgens planden we een afspraak in de winkel, zij lopen je ontwerp na en zorgen dat hij helemaal compleet is.

plattegrond van de keuken

Sommige keukenzaken raadde het ons af om de hoge kasten te plaatsen, omdat er dan te weinig ruimte over zou blijven in de doorloop. Maar de minimale aanbevolen ruimte ertussen is 90 cm en daar kwamen wij precies op uit. En ik kan je zeggen dat het echt meer dan voldoende is. Super blij dat we voor deze opstelling hebben gekozen! Naast de kastenwand hebben we nog ruimte voor een prullenbak, Buddy zijn voer- en drinkbak en een eiken look plank voor glazen en servies. En de vaatwasser kan nog makkelijk open.

De basis van de keuken is Metod (zwartbruin hebben wij genomen). We kozen bij de frontjes voor de Kungsbacka en een maatwerk aanrechtblad Ekbacken. De kleur noemen ze antraciet. De spoelbak hebben we in het aanrechtblad laten frezen. We hebben tijdens onze afspraak aangegeven dat we geen handgrepen erbij wilden en ook geen apparatuur. Deze hebben we ergens anders gekocht. Je kunt de maten van je kookplaat doorgeven bij je bestelling, dan halen ze de uitsparing vast voor je uit je maatwerk aanrechtblad.

zwarte keuken tijdens het monteren

De keukenapparatuur

Onze keukenapparatuur hebben we gekocht bij de Keukenloods in Rotterdam. Qua prijs kwamen we bijna hetzelfde uit als bij Ikea, alleen hebben we nu een inductiekookplaat, koel-vriescombinatie, vaatwasser, een zwarte combimagnetron en oven van AEG. Daarbij hebben we een zwarte afzuigkap van Pelgrim gekozen en een zwarte Quooker flex met COMBI+ boiler. De modellen willen nog wel eens wisselen. Zo hadden we een ouder model inductiekookplaat en vaatwasser uitgezocht, maar kregen we daarvoor een nieuw model voor dezelfde prijs. Goede service als je het mij vraagt. Onderaan de streep kregen we nog een leuke korting omdat we zo’n grote bestelling deden.

Luxeprobleem hoor, 2 ovens. Maar in ons vorige huis hadden we alleen een combimagnetron en ik had vaak een oven en magnetron tegelijk nodig. Inbouw magnetrons zijn al vrij prijzig, dus leek het ons handiger om er een combimagnetron van te maken.

Je kunt bij het uitzoeken van je apparatuur aangeven dat je keuken van Ikea is, dan houden ze rekening met de maten.

Matzwarte handgrepen

Wij wilden geen standaard Ikea keuken, dus kozen we voor andere handgrepen. We bestelden mat zwarte profielgrepen bij Onlinedeurbeslagshop.nl. Deze kun je met een schroefje aan de binnenkant vastzetten en hoef je dus niet in te frezen. Qua afmetingen hebben we zelf een beetje gekeken wat we mooi vonden staan bij de kastjes. Let wel even op: de afmetingen in de titel van het product is de afmeting tussen de gaten, niet de totale afmeting.

Kosten van onze zwarte Ikea keuken

En dan nu het antwoord op de prangende vraag: wat waren wij kwijt voor onze keuken?

Voor de keuken (kasten, frontjes, aanrechtblad en de spoelbak) waren we € 2700,- kwijt. De apparatuur kostte in totaal € 5300,- en de handgrepen € 165,-. We hebben de keuken zelf geplaatst, dus dat heeft ons niets extra gekost. In totaal kostte onze keuken dus € 8.165,-.

Zelfs zonder bezuinigd te hebben op extra apparatuur vind ik dat we deze keuken voor een hele goede prijs hebben samengesteld! Sterker nog, veel mensen die deze keuken voor het eerst zien, denken dat het een hele dure keuken is geweest.

Achterwand zonder tegels

Een hele lange tijd hebben we witte Histor Clean verf op de achterwand van de keuken gehad, we wisten nog niet zo goed wat we er verder mee wilden. Qua schoonmaken beviel mij dit echt super goed overigens, maar de witte muur vonden we nogal saai. Nu zit er chalk paint van Vestingh op in de kleur Mushroom die is afgewerkt met een sealer. Zo kun je hem ook gewoon schoon houden. Een mooie warme kleur die heel goed matcht bij het zwart van de keuken.

close-up van de achterwand boven de zwarte keuken

Het resultaat

zwarte keuken van ikea close-up van de zwarte keuken van ikea

Wat vind jij ervan?

Ik ben heel benieuwd wat je vind van deze blog en onze zwarte keuken van Ikea. Laat je het hieronder weten? Hopelijk heb je er iets aan als je zelf je (zwarte) keuken uitzoekt. Ik heb geprobeerd zo uitgebreid mogelijk te vertellen. Maar mocht je nog een vraag hebben; laat het me dan vooral weten in een reactie hieronder!

Lees ook:
Zwarte keuken schoonmaken: mijn ervaringen en tips
Review: hoe bevalt onze PU gietvloer?